Respi4Doctors is een digitaal platform waarop AstraZeneca informatie en diensten omtrent de behandeling van respiratoire aandoeningen aanbiedt.

Poll 5: COPD en fysieke activiteit

  

Prof. Thierry Troosters
(KU Leuven)

1. Wanneer aandacht besteden aan fysieke activiteit?

“Bij elke patiënt met COPD moet je als behandelende arts of zorgenverstrekker met fysieke activiteit aan de slag gaan. Uit onderzoek blijkt dat patiënten nog vóór ze gediagnosticeerd worden met COPD al minder actief worden. Hoewel de afname van fysieke activiteit in dat stadium heel onopvallend verloopt, zien we bij patiënten met GOLD stadium 1 & 2 al de fysieke activiteit dalen.

Het besef moet groeien dat oudere personen niet minder actief hoeven te worden. Je moet op elke leeftijd actief blijven.”


2. Concrete tips

“Tijdens elke consultatie met een COPD-patiënt zou de fysieke activiteit – net als het rookgedrag – aan bod moeten komen.

We moeten uitleggen aan de COPD-patiënt dat het abnormaal is om minder actief te worden. Als de patiënt en zijn of haar familie bovendien begrijpt dat de symptomen van kortademigheid vervelend, maar niet noodzakelijk gevaarlijk zijn, zal hij of zij soms al geneigd zijn om fysieke activiteit niet te vermijden. De activiteiten kunnen heel uiteenlopend zijn: o.a. wandelen, spelen met de kleinkinderen, naar de winkel stappen en de afwas doen.”

Lees hier het volledige artikel.